Dette kan du plante i dine højbede

Haven er for mange mennesker et sted til hygge, afslapning og sjov. Dette gælder også for køkkenhaven. Med en køkkenhave får man brugt ens have på en helt unik måde, som både kan være smagfuld og lærerig. En køkkenhave vil give én muligheden for at følge med i grøntsagernes vej fra jorden til bordet. Det har sin helt egen charme at tage familien med ud i haven og plukke diverse snacks som gulerødder og ærter. Jo større ens køkkenhave er, desto mere arbejde vil der blive med den. Derfor kan man som nybegynder starte ud med et lille areal i haven, og vælge de grøntsager, som man finder mest spændende, men som også er lette at dyrke. Læs med her i artiklen for at lære mere om, hvad man kan plante i ens cortenstål højbede ude i haven.

Gulerødder

I et cortenstål højbed kan man sagtens dyrke mange lækre grøntsager. En af de grøntsager, som har en høj succesrate er guleroden. Guleroden kræver ikke særlig meget pasning. Gulerodsfrø er ikke sarte over for kulden, så derfor kan man begynde at så dem tidligt, når frosten har forladt jorden. Når jorden er omkring 4 grader varm, så kan gulerødderne begynde at spire, men temperaturer mellem 10 og 30 grader vil give det bedste resultat. Derfor vil det ofte være i begyndelsen af april eller maj, at man kan sætte ens gulerodsfrø ud i sine cortenstål højbede. De skal vokse med en afstand på 2-5 cm i rækken. Skrab en dyb rende på 1-2 cm, og hæld frøene deri. Et par måneder efter såning kan man begynde at høste gulerødderne. Vær dog opmærksom på gulerodsfluen, da den er den største trussel mod ens gulerodshøst. Læg gerne net over gulerødderne, så den ikke kan lægge æg i dem.

Kartofler

Kartoflen vil i et cortenstål højbed være en nem afgrøde at have med at gøre. Det eneste der er vigtigt ved at så kartofler er, at jorden er næringsrig. Vil man gerne have tidlige kartofler, så kan man begynde at forspire dem i marts. 5-6 uger senere vil man kunne plante dem ud i højbedet. Der skal gerne være 40 cm mellem alle rækkerne, og 30 cm mellem planterne i rækken. Man skal huske at hyppe kartoflerne to til tre gange. Dette gør man ved at skubbe jord omkring planten, så der danner sig en jordvold. Dette er med til at holde ukrudt væk og sikrer også, at kartoflerne ikke får lys. Lys vil nemlig gøre dem grønne, hvilket giver en uspiselig kartoffel. Når ens kartoffelplante blomstrer, så betyder det, at kartoflerne er klar til at blive høstet.