5 tips til indretning af det offentlige rum

Det offentlige rum er et stort område, der dækker over alt fra ejendomsdrift og byplanlægning til arkitektur og design. Det kan være svært at indrette, så det både bliver attraktivt at være i, men også praktisk for alle – unge som gamle, og for folk med handicap. Her vil vi give dig 5 tips til god indretning af det offentlige rum, som gør din by attraktiv for alle borgere – og hvem ved, måske kan det lokke nye mennesker til byen.

Vælg en farve, som passer til stedet

Det offentlige rum skal først og fremmest have en stemning. Det kan være svært at finde den rette farve som vil passe alle – vi kender vist alle godt til den grimme, offentlige bygning i byen som skilder sig ud på den dårlige måde – men husk på, at det er vigtigt at det er nemt for alle borgere og f.eks. folk med synsproblemer, som ikke kan se farverne, så de har størst mulighed for at finde ud af hvad der foregår i byen.

Lav et personligt udtryk med ting fra naturen

Det er altid en god idé at bruge naturen. Selvom det offentlige rum ikke nødvendigvis skal være et grønt område, kan man lave små elementer fra blomster og træer eller andet som passer til stedet. Det kan være alt lige fra pergolaer med grønne planter, krukker og blomster eller små elementer i naturens farver som passer ind med byens udtryk. Brug dette personlige udtryk for at skabe et rum som er både nemt at komme rundt i, men også for alle.

Samtidig kan det offentlige rum være anstrengende at befinde sig i – der er mange mennesker, og bilerne larmer. Derfor er det altid en god ide at have grønne omåder, hvor man kan slukke for byens larm og slappe af med venner og familier. En lokal park med forskellige borde- bænkesæt til fri benyttelse er altid en god investering, som kan skabe mange gode minder for beboerne i byen.

Er der noget specifikt du vil have folk til at huske om dette sted, så sig det tydeligt

Nogle gange er det ikke nok at give folk et indtryk af, hvad der foregår – man skal også vise dem noget som får dem til at tænke “WoW!”. Det kan for eksempel være en bygningsfacade, som fortæller om historien bag byen, eller et udstillingsvindue som viser deres fødevareproduktion. Hvis der er noget specielt du gerne vil folk skal huske om din by, så sig det tydeligt og brug de kunstneriske evner som er til rådighed i byen til at fremvise det. Det skaber samtidig også en lokal samhørighed, og borgere vil i størrer grad være mere engageret i hvad der foregår i deres by. Og det er vel også vigtigt for det offentlige rum, at det ikke kun er byplanlæggerne som har noget at skulle sige, men rent faktisk dem som bor i byen?

Giv plads og rum for alle aktiviteterne i byen

Det er vigtigt at det offentlige rum bliver brugbart og kommer til live. Det er måske ikke så svært for større grønne områder som eksempelvis en park, men husk på, at der skal være plads til alle uanset hvor man befinder sig. Det kan være i en byhal, som skal kunne rumme alle idrætter – men det er også vigtigt at der skabes plads til de mindre aktiviteter såsom picnics og petangue. Det kan også være på en plads, som skal kunne rumme alle typer af mennesker – unge, gamle, studerende og arbejdende. Det er vigtigt at der ikke bliver for mange restriktioner, da det kan skabe en følelse af, at man ikke er velkommen.

Fokuser på hvordan man kan bruge byens rum bedre – gør dem mere sociale og indbydende

Det er vigtigt at det offentlige rum ikke bare bliver noget man kører igennem – men også et sted som folk holder til. I en by med fokus på økologi, kan der være plads til mindre haver, hvor folk kan grille og have et picnic, eller måske en legeplads som er lige ved siden af. Det offentlige rum skal ikke kun være for dem der bor i byen – det skal også tilbyde muligheder for turisterne, som kan komme og opleve byen på en anderledes måde. Det er vigtigt at der bliver tænkt i nye baner, så det ikke blot handler om et grønt område eller et legeområde. Det kan også være alt lige fra at bygge en cafe, hvor folk kan komme for at slappe af, eller et sted hvor der bliver afholdt forskellige events hele året rundt.