3 gode råd til vinterklargøring af haven

Der er stadig lidt tid til vinteren rammer, men derfor kan man godt så småt begynde at gøre haven vinterklar. Det kan også være meget rart at bruge efterårsdagene udenfor, inden kulden sætter ind, hvor sofaen og hygge bliver den primære aktivitet i weekenderne.

Kærlig hånd til haveredskaberne

Når man skal gøre klar til vinteren udenfor handler det også om ens haveredskaber, som har hjulpet en med at holde haven hele sommeren, og nu trænger til lidt forkælelse. De kan være nogle trænger til lidt olie for at være i god stand, når foråret rammer, eller der skal indkøbes tændrør til motorsav eller plæneklipperen skal have en ny klingen. Man vil gerne have at ens redskaber holder længe, og det kræver, at man holder øje og tjekker op på dem, også så de er klar når de skal ud og bruges i haven igen til forår.

Det småt liv i haven

Efteråret betyder mange nedfaldne blade på græsplænen og i bedene, som måske ved første indskydelse virker rodet, og som mange har en tildens til at samlet op og smide væk. I stedet for at smide dem væk, kan man lave en kompostbunke i et hjørne af haven, hvor insekter, orme og andet mikroliv vil få stor glæde af din gavmildhed. Det gælder også mindre grene, nedklippede planter osv. der alle vil kunne glæde det småt liv og små fugle.

Dække til eller sætte ind?

Du kender bedst selv din have og dens indhold, men der kan være stor forskel på, hvilke planter som kan klare de lave frostgrader, og hvilke som skal holder ved varmere temperature. Mere eksotiske planter skal sættes ind. Andre planter og knolde skal dækkes til over vinteren. Du kan finde ud af om dine planter skal dækkes til eller sættes ind på nettet, og her kan du også finde ideer til tildækningsmetoder.